14 september 2019

13:00 - 18:00 uur

PROGRAMMAWORKSHOPSSPONSORENCONTACT

Wat wil jij meemaken?

Doe mee aan de workshops! De workshops starten om 15:00 uur en om 16:15 uur. Elke workshop duurt drie kwartier. Wees er snel bij, want vol is vol! Klik een workshop hieronder aan om naar de beschrijving te gaan.

 1. Samen met je arts beslissen

 2. Hoe kan allergie je eczeem beïnvloeden?

 3. Weet wat je eet!

 4. Mindfulness en yoga

 5. Smeren kun je leren

 6. Kleur laat je stralen

 7. Het kind met eczeem

 8. De toekomst van de eczeem-behandeling

 9. Theatervoorstelling: ‘De Geur van Koelzalf’

 10. Jeuk!

 11. Omgaan met je eczeem

 12. Eczeem café

1. Samen met je arts beslissen

Hoe haal je het meeste uit je consult met je dermatoloog? Hoe ben je een goede gesprekspartner van de dermatoloog? Het is een belangrijk pluspunt als je een goed beeld hebt van de verschillende behandelopties bij constitutioneel eczeem en de voordelen (werking) en nadelen (bijwerkingen) van medicijnen. In deze workshop gaan we in op de consultkaart die in samenwerking met de Patiëntenfederatie Nederland is ontwikkeld. Op die kaart staan heel overzichtelijk alle behandelopties. We behandelen kort hoe de consultkaart tot stand is gekomen en we gaan met elkaar in gesprek over hoe je het consult met de dermatoloog ervaart: wat gaat er goed? Wat zou beter kunnen? Wat kun je zelf doen om de kwaliteit van het gesprek te verbeteren?

Dirk van der Veen, bestuurslid VMCE

2. Hoe kan allergie je eczeem beïnvloeden?

Bepaalde vormen van eczeem kunnen een reactie zijn op prikkels en kunnen ervoor zorgen dat iemand allergieën kan ontwikkelen. Hoe kan allergie je behandeling beïnvloeden? En: hoe kan allergie je eczeem beïnvloeden? Waar kun je op letten? Prof. dr. Thomas Rustemeyer (Amsterdam UMC) geeft een korte presentatie en gaat in gesprek met de workshopdeelnemers.

3. Weet wat je eet!

In deze workshop bespreken we de dieetbehandeling bij eczeem:

 • De rol van het eliminatiedieet bij kinderen en bij volwassenen
 • De rol van voeding ter verbetering van eczeem: ervaringen uit de praktijk
 • Preventie van voedselallergie bij jonge kinderen.

De workshop wordt gegeven door een ervaren diëtist van Vlieg & Melse Diëtisten.

4. Mindfulness en yoga

Deze workshop, gegeven door Judith Buissant des Amorie van YogaJuud, gaat over mindfulness en yoga. Dit gaat niet over lenig zijn, maar over je bewust zijn van je lichaam en je gevoelens en stilstaan bij wat er is. Als je je ergens bewust van bent, dan kun je komen tot acceptatie en zo nodig iets loslaten. Een workshop met veel oefeningen. Trek makkelijk zittende kleding aan en neem je handdoek mee.

5. Smeren kun je leren

Verpleegkundig specialist Jette de Groot (UMC Utrecht) informeert je over zalven en smeren en je kunt je vragen stellen en enkele basiszalven en cremes testen. Wanneer je eczeem hebt, bestaat de basisbehandeling uit neutrale zalven/crèmes en hormoonzalven. Voor het effect van de zalven is het belangrijk om te weten hoe deze zalven gebruikt moeten worden. Daarbij kun je denken aan: Hoeveel moet je smeren? Waar moet je smeren? Hoe vaak moet je smeren? Hoelang moet je smeren? Wat moet je wanneer smeren?

Deze workshop gaat in op al deze vragen en je maakt kennis met de nieuwe ‘Zalfapp, smeerwijzer’. De Zalfapp geeft uitleg en informatie over het gebruik van hormoonzalven en neutrale zalven/crèmes.

6. Kleur laat je stralen

In deze workshop laat Marjolein Vliem je ontdekken wat kleur voor je kan doen. Wanneer je kleuren draagt die bij je passen, zie je er frisser, blozender en gezonder uit. Oneffenheden in je gezicht zullen minder opvallen. Ontdek welke kleurkenmerken jou mooier maken en laten stralen!

7. Het kind met eczeem

Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland heeft eczeem. Eczeem begint veelal op jonge leeftijd en heeft vaak een grote impact op het kind en zijn/haar familie. Eczeem kan zich bij kinderen op elke leeftijd anders presenteren en zij ervaren verschillende problemen door hun eczeem. Ouders zijn vaak op zoek naar de oorzaak van de klachten van hun kind en de juiste behandeling hiervoor. Hierbij krijgen zij soms tegenstrijdige adviezen.

In deze workshop gaat (kinder)dermatoloog Marlies de Graaf (UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis) in op leeftijdsaspecten bij het kind met eczeem en komen feiten en fabels van eczeem bij kinderen aan bod. Het wordt een interactieve sessie waarbij ook zeker ruimte zal zijn voor vragen.

8. De toekomst van de eczeem-behandeling

Het Nationale Expertisecentrum voor Eczeem van UMC Utrecht is het centrum voor mensen met ernstige eczeem. Het expertisecentrum doet veel onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid van behandelingen. Dermatoloog Marjolein de Bruin-Weller van het expertisecentrum geeft een korte presentatie over toekomstige ontwikkelingen en gaat tijdens haar workshop in gesprek met de workshopdeelnemers.

9. Theatervoorstelling: ‘De Geur van Koelzalf’

Vincent Dankelman is theatermaker en heeft van kinds af aan atopisch eczeem. In zijn theatrale monoloog ‘De Geur van Koelzalf’ vertelt hij over zijn ervaringen in het ziekenhuis. Hoe gaat Vincent om met de ziekte? Zijn haat-liefdeverhouding met zijn arts wordt mooi uitgelicht.

10. Jeuk!

Verpleegkundig specialist dermatologie Lilian Figee (UMC Utrecht) bespreekt in deze workshop 'tips en tricks' voor het omgaan met jeuk, verminderen van krabben en je beter in je vel voelen. Hoe ga je om met jeuk? Word je er zo gek van dat je je tot bloedens toe gaat krabben? Of heb je een andere manier gevonden om met jeuk om te gaan? Beperkt jeuk je sociale leven? Schaam je je voor de plekken die je hebt opengekrabt?

11. Omgaan met je eczeem

Apotheker, clinical pharmacist Service Apotheek Petra Hoogland verzorgt deze workshop over praktische zaken: wat kun je al doen zonder dat je medicatie gebruikt? Wat is het effect van douchen? Kan je kind naar de kinderboerderij? Welke crème kan je kwaliteit van leven verbeteren? Heeft het zin om in de winter zonnebrandcrème te gebruiken?

12. Eczeem café

Een goed gesprek met andere mensen die leven met eczeem: Waar loop je tegenaan? En met welke mensen of in welke situaties vooral? Heb jij een manier gevonden om met bepaalde situaties of reacties om te gaan? Waar ben je heel benieuwd naar bij andere patiënten. En: heeft eczeem je ook iets positiefs gebracht of helemaal niet? Een gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

De informatiemiddag Lekker in je vel…?! wordt georganiseerd door de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).